hoe wordt ik een kunstverzamelaar

Tips: Hoe wordt je een kunstverzamelaar zonder veel geld uit te geven?

Het verzamelen van kunst wordt vaak gezien als een activiteit voor de rijken; een hobby voor erfgenamen en een investeringsmogelijkheden voor degenen met te veel geld. In werkelijkheid is de kunst die voor miljoenen wordt verkocht, wordt verhandeld op veilingen of hangt in musea slechts een klein deel van het wereldwijde kunstaanbod. De rest van de kunst hangt bij liefhebbende kunstverzamelaars thuis, in een doorsnee huis of staat nog opgeborgen in de opslag van de kunstenaar te wachten op een liefhebber die het koopt.

Wil jij een verzamelaar worden van moderne kunst?

Het maakt niet uit wat je smaak, budget of je kennis van kunst is. De volgende tips kunnen je helpen om je eigen kunstverzameling samen te stellen zonder dat je een groot budget hoeft te hebben.

Ga online

Voor alle aankopen die je doet, grote of kleine aankopen, is het internet een goede plek om prijzen te vergelijken. Het kopen van kunst online is ook een goede manier om je eigen kunstverzameling te starten.

Wanneer je moderne kunst wilt kopen, maar je hebt maar een beperkt budget, kan het een enorme uitdaging zijn ombetaalbare hedendaagse kunst kopen betaalbare kunstobjecten te vinden. Je kunt natuurlijk galeries langsgaan om op onderzoek uit te gaan. Dan zal je in veel kunstobjecten geïnteresseerd worden, maar als je de prijzen ziet moet je meteen afhaken; ver boven je budget.

De traditionele kunstwereld heeft het kopen van kunst een ondoorzichtige en zelfs angstaanjagende activiteit gemaakt. Prijzen worden verborgen gehouden en er wordt slechts een selectie van de beschikbare kunst in het openbaar verkocht. Wanneer je niet een goede naam, een dikke beurs of een brede kennis hebt, wordt je niet eens serieus genomen als potentiële koper en krijg je maar een deel van het aanbod te zien. Het internet heeft daarom een nieuwe deur geopend voor het ontdekken van moderne kunst en het toegang krijgen tot het wereldje van de kunst, voor ieder budget.

Het kan zijn dat je precies weet wat je smaak is en wat je zoekt. Het kan ook zijn dat je nog openstaat voor alle (moderne) kunstwerken. Door je online te oriënteren kan je een beeld krijgen van wat je wilt en welke mogelijkheden je hebt.

Wat betreft het budget is het goed om een limiet in gedachte te houden en jezelf aan dit limiet te houden. Er is niets erger dan verliefd te worden op een kunstwerk terwijl je het niet kunt betalen. Het beste is dus om ook je zoektocht binnen het budget te limiteren, zodat je niet in de verleiding kunt komen. Je kunt ook overwegen om kunstwerken in beperkte oplages aan te kopen. Deze zijn vaak goedkoper dan het origineel, maar hebben toch een unieke kwaliteit.

Koop hetgeen waar je het meest van houdt. Dat geeft je ook veel plezier in het proces. Dat maakt het verzamelen van kunst opwindend en bevredigend.

Denk groot

Wanneer het idee je aanspreekt om kunst dat in beperkte oplages is geproduceerd te kopen, is LUMAS wellicht een goede plek om de kunst te kopen. Dit is een wereldwijde keten van galerijen die gelimiteerde edities van kunst verkoopt. Deze kunst kun je ook online kopen uit hun eigen catalogus.

LUMAS heeft geen galerieën in Nederland, maar vooral veel galerieën in Duitsland. Onder andere vlak over de grens met Nederland in Düsseldorf, Keulen en Dortmund.

LUMAS biedt meer dan 3000 werken aan van 250 gevestigde kunstenaars, waaronder een aantal veelbelovende nieuwkomers. Ze hebben een breed aanbod aan hedendaagse, moderne kunst en design. De kunstwerken zijn met de hand gesigneerd en bestaan uit oplages van een beperkte uitgave. Meestal gaat het over een oplage van 75 tot 150. Ze zijn aanwezig op kunstbeurzen, festivals, op het internet. Er is heel veel te ontdekken.

Ze proberen altijd de beste werken van de beste (aankomende) kunstenaars aan te bieden. Ze zijn zeer actief in de kunstwereld, onder andere door het lezen van tijdschriften en blogs die zich specialiseren in hedendaagse kunst. Ook hebben ze een team dat continue bezig is om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de kunstwereld. Daar kun jij dus de vruchten van plukken. Daardoor merken ze snel en in een vroeg stadium veelbelovende kunstenaars op en benaderen ze hen om hun kunst via LUMAS te verkopen.

Het belangrijkste voor hen is hoe de koper zich voelt bij de kunst. Kunst zou je blij moeten maken. Kunst zou emoties moeten oproepen en je moeten fascineren, elke keer dat je ernaar kijkt. Wanneer dit het geval is, maakt het niet uit of de waarde van het object zal gaan stijgen of niet.

Bezoek een kunstbeurs

Het kan intimiderend zijn om een kunstgalerij in te lopen. Een kunstbeurs is een meer laagdrempelige manier om tebeurs abstracte kunst zien wat er zoal te koop is, zonder dat je de druk voelt dat je iets moet kopen. Er zijn verschillende kunstbeurzen. De TEFAF kunstbeurs in Maastricht richt zich bijvoorbeeld op exclusieve kunst met vaak een hoge prijs. Er zijn echter ook beurzen met betaalbare kunst, zoals de Affordable Art Fair in Amsterdam, of de Antwerpen Art Fair. Maar ook de jaarlijkse KunstRai in Amsterdam is een zeer toegankelijke beurs om fantastische moderne kunst te kunnen bekijken en kopen. Ben je een kunstverkoper? Zorg dan dat je in ieder geval de juiste manieren van betalen aanbiedt, bijvoorbeeld door een pinautomaat te huren.

Misschien voel je een drempel om kunst te kopen. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat het kopen van kunst een emotionele ervaring zou moeten zijn. Je hoeft geen ervaren verzamelaar of kunstkoper te zijn om te vinden waar je van houdt.

Een kunstbeurs is voor een beginnende en ervaren kunstverzamelaar een hele goede plek. Je ziet er namelijk wat er is, zowel werken van opkomende en gevestigde kunstenaars. Je kunt praten met de galeriehouders en hen vragen stellen over de kunstwerken. Zij zijn er namelijk om je te helpen bij de aankoop. Vaak zijn de prijzen ook beschikbaar, zodat je meteen kunst zien wat binnen je budget past en wat niet.

Denk klein

Een belangrijke vuistregel is dat kleine kunstwerken vaak betaalbaarder zijn. Hier heeft de kunstenaar namelijk over het algemeen minder tijd aan besteed. Bovendien heeft de kunstenaar over het algemeen minder geld uitgegeven aan benodigdheden, vergeleken met grotere kunstwerken van dezelfde kunstenaar.

Steun je lokale kunstenaar

Kunst dat je direct van de kunstenaar koopt, is vaak veel betaalbaarder. Bovendien steun je de lokale kunstenaar hiermee en heb je een veel beter beeld van het kunstwerk, de kunstenaar en de gedachte achter ne kunstwerk.