wie was van gogh als persoon

10 dingen die je nog niet wist over Vincent van Gogh

Van Gogh is een van de meest bekende Nederlandse schilders. Zijn schilderijen zijn prachtig en zeer indrukwekkend. Van Gogh heeft het talent om de kijker mee te trekken in het schilderij. Van Gogh had vernieuwende schildertechnieken. Van Gogh was zeker een zeer indrukwekkende en getalenteerde schilder. Maar hoe was Van Gogh als persoon en hoe ging zijn leven? Ontdek enkele nieuwe dingen over deze schilder die je nog niet wist.

Van Gogh is geboren in Zundert, een dorpje in de provincie Noord-Brabant. Hij is een van de meest bekende schilders ter wereld geworden. De Zonnebloemen van Van Gogh zijn iconisch. Hij is een legende geworden door het verhaal van zijn afgesneden oor. Tijdens zijn leven was hij echter onbekend en kreeg hij als schilder niet de waardering die hij wel na zijn dood kreeg. Vreemd dus eigenlijk.

Iedereen kent zijn schilderijen, maar wat weet je van zijn persoonlijkheid en zijn leven? Ik geef je 10 weetjes over deze bijzondere schilder die je waarschijnlijk nog niet wist.

Wie was Vincent van Gogh?

  1. Hij is eigenlijk nooit een kunstenaar geworden

Stel je eens een wereld voor waarin we de Zonnebloemen of de Sterrennacht niet hadden gehad? Deze wereld zou erzelfportret van gogh gemakkelijk kunnen zijn geweest. Van Gogh was namelijk eerst een voorganger in Borinage, België, net als zijn vader voorganger was in Zundert. Daar werd hij echter ontslagen, waarna hij besloot om schilder te worden. Hij begon pas met schilderen toen hij 27 jaar was, maar heeft hier nooit een opleiding voor gevolgd.

  1. Inspiraties uit het oosten

Van Gogh had verschillende inspiratiebronnen. Hij werd bijvoorbeeld geïnspireerd door de Nederlandse genreschilderkunst en de realistische schilderijen van Millet en andere tijdgenoten. Gedurende een bepaalde periode is hij echter ook geïnspireerd geraakt door Japanse kunst. Dit zie je terug in verschillende schilderijen.

Hij maakte op een bepaald moment zelfs kopieën. Dit zijn schilderijen die er compleet anders uitzien dat wat we van hem gewend zijn. Het is een periode geweest in zijn ontwikkeling. Hij haalde er inspiratie uit, maar blijkbaar heeft de Japanse schilderkunst ook geholpen in de ontwikkeling van de onderscheidende technieken van Van Gogh.

  1. Iedere 36 uur een nieuw kunstwerk

Van Gogh is op zijn 27e begonnen met schilderen, wat relatief oud is voor topschilders. Bovendien overleed hij toen hij 37 jaar oud was. Hij heeft dus 10 jaar geschilderd. In deze 10 jaar is Van Gogh ongelooflijk productief geweest. Hij heeft in totaal meer dan 900 schilderijen geproduceerd en nog meer tekeningen en schetsen. Er is berekend dat hij daarmee elke 36 uur een nieuw kunstwerk maakte.

  1. Een schilder die ook veel schreef

Naast dat Van Gogh dus erg productief was in het schilderen, schreef hij ook bijna net zoveel brieven. Deze brieven en kaarten bevatten ook vaak schetsen van schilderijen of studies waar hij mee bezig was. Vaak zelfs ook schetsen van zijn meest beroemde schilderijen.

Deze brieven stuurde hij naar vrienden, maar vooral naar zijn broer Theo van Gogh. De brieven zijn bewaard beleven en verwerkt in boeken. Door de brieven weten we verrassend veel over het leven van Van Gogh, maar ook over hoe hij zich voelde en wat hij dacht.

  1. Hij had hechte vriendschappen

Van Gogh had verschillende goede relaties met andere kunstenaars, waaronder met Paul Gaugin. Gaugin, Van Gogh en Emile Bernard waren van plan om een hechte kunstenaarsgemeenschap te vormen in het zuiden van Frankrijk, waar ze samen wilden leven en schilderen.

beroemdste schilderij van gogh

  1. Hij stond regelmatig zelf model voor zijn schilderijen

Van Gogh kon in onze ogen zeer goed schilderen. In zijn tijd werd zijn werk echter niet in dezelfde mategewaardeerd. De echte waardering kwam pas na zijn dood. Als onbekende schilder, had hij moeite met het verdienen van geld voor zijn eigen levensonderhoud. Laat staan geld om modellen te betalen. Daarom stond hij zelf regelmatig model voor zijn schilderijen, om kosten te besparen. Andere manieren waren dat hij over zijn schilderijen heen schilderen zodat hij geen nieuw doek hoefde te kopen.

  1. Hij was niet blij met zijn eigen werk

Het verhaal gaat, grotendeels gebaseerd op de brieven van Van Gogh, dat hij zelfs zijn meest bekende werk van de Sterrenhemel niet kon waarderen. Hij vond het niet goed. Hij beschouwde het zelfs als een mislukking. Konden we maar terug in de tijd gaan om hem te laten zien hoeveel hij momenteel wordt gewaardeerd.

  1. Hij sneed zijn eigen oor af na een ruzie met Gaugin

Het is bij veel mensen bekend dat Van Gogh zijn eigen oor afsneed. Dit gebeurde in 1888. Maar weet je ook waarom hij dit deed?

Het is niet geheel bekend wat de situatie precies was waarin Van Gogh zijn oor afsneed. Deskundigen denken echter dat het wellicht gebeurde in een hevige ruzie tussen Gaugin en Van Gogh, toen ze samen in het Gele Huis in Arles woonden. Het zou zelfs kunnen zijn dat Gaugin het oor van Van Gogh afsneed, maar dat ze samen besloten om Gaugin niet de schuld te geven zodat hij uit handen van de politie zou blijven.

Vervolgens schijnt Van Gogh zijn oor te hebben opgepakt en het aan een prostituee te hebben gegeven in een bordeel in de buurt.

  1. Hij heeft zichzelf van het leven beroofd

Je begrijpt uit punt 8 dat Van Gogh leed aan geestelijke gezondheidsproblemen. Hij liet zich in 1889 vrijwillig opnemen in de psychiatrische instellingen Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy.  Daar is hij een jaar gebleven. Hier heeft hij enkele bekende schilderijen gemaakt vanuit zijn raam, waaronder de Sterrenhemel.

Toen hij deze instelling weer verliet, verhuisde hij naar Auvers in de buurt van Parijs om dichterbij zijn broer Theo te kunnen zijn. Zijn geestelijke gesteldheid verslechterde echter waarna hij zichzelf op 29 juli 1890 van het leven beroofde. Twee dagen daarna stierf hij. Zijn laatste woorden aan zijn broer waren “Het verdriet zal eeuwig duren”.

  1. Hij is een inspiratiebron voor velen geworden

Zijn kunstwerken zijn een eindeloze inspiratiebron geworden voor veel kunstenaars. Ook hebben zijn werken de kunststroming van het postimpressionisme bepaald. Niet alleen zijn schilderijen zijn een inspiratiebron geworden, maar ook zijn levensverhaal en zijn brieven.

Had hij het maar geweten tijdens zijn leven. Wat was er gebeurd als hij langer had kunnen leven? Welke prachtige schilderijen had hij dan aan de wereld kunnen schenken?