tips kunst voor thuis

8 tips om de juiste kunst voor in je huis te kiezen

Wanneer je kunst hebt neergezet en opgehangen in je huis, is je huis echt af. Het brengt je huis in een bepaalde sfeer, geeft gezelligheid en kan een bepaald gevoel brengen. Zonder kunst ziet je huis er waarschijnlijk ook leuk uit, maar de kunstwerken tillen je huis naar een hoger niveau. Maar hoe vind je de juiste kunst voor in je huis die je eigen persoonlijkheid en stijl weerspiegelt, maar ook nog eens goed staan in de ruimte? Ik geef je graag 8 nuttige tips.

8 tips voor kunst thuis

  1. Koop wat je mooi vindt

Dit geldt eigenlijk voor alles in je huis. Het leven is te kort om je niet te omringen met de dingen die je mooi vindt. Wat spreekt je aan? Wat vind je aantrekkelijk? Kunst is heel persoonlijk en is bedoeld om een bepaald gevoel of emotie op te roepen die erg persoonlijk is. Je moet de kunst die je in je huis zet of hangt dus echt mooi vinden. Het moet je aanspreken. Kies niet iets omdat het de juiste maat of de juiste prijsklasse is. Koop hetgeen wat je echt geweldig vindt.

Wees niet bang om hiermee anders te zijn. Durf van de gebaande paden te gaan. Je hoeft niet mee te gaan met de rest, maar mag zelf een (uitgesproken) mening hebben. Dat is namelijk je persoonlijkheid. Hetgeen wat je mooi vindt en wat je aanspreekt weerspiegelt jouw persoonlijkheid.

groot kunstwerk voor thuis kopen

  1. Bepaal de grootte

Het kiezen van de juiste maat van het kunstwerk is belangrijk. Elke situatie is anders, maar een algemene regel is dat een kunstwerk ongeveer de helft of driekwart van de ruimte mag vullen. Hedendaagse kunst mag iets groter zijn, omdat de kunststijl zich hiervoor leent. Wanneer een groot kunstwerk buiten je budget ligt, kun je ook overwegen om meerdere kleine kunstwerken te kopen.

  1. Liggend of staand?

Een algemene regel die je hierbij kunt gebruiken, is dat kunst de vorm van de ruimte mag aanvullen. Dus een hoge, smalle muur ziet er het beste uit met een verticaal georiënteerde rechthoekige vorm. Omgekeerd houden mensen ervan om kunst boven de bank of open haard te hangen. Dit is een lange rechthoekige ruimte op de muur en dus kies je het beste voor een horizontale rechthoekige vorm van het schilderij. Op een vierkante muur kan een vierkant kunstwerk worden opgehangen. Enzovoort. Kijk naar de vorm van de muur of de ruimte en selecteer het kunstwerk wat hierbij past.

  1. Bepaald de ruimte en hoogte

Het is een erg leuk idee om meerdere (kleinere) schilderijen naast elkaar te plaatsen. Houd er dan rekening mee dat er tussen elke lijst ongeveer een tot twee centimeter moet zitten. Hier kun je rekening mee houden voordat je kunst koopt. Houd er bovendien rekening mee dat je kunstwerken nooit te hoog moet hangen, want dit ziet er raar uit. Zorg ervoor dat het midden van het kunstwerk op ooghoogte hangt. Dat is de ideale hoogte om maximaal te genieten van het kunstwerk. Zorg er ook voor dat de onderkant van het kunstwerk zich ten minste 50 centimeter boven een meubel bevindt, zoals boven de bank.

Wanneer je deze afmetingen in het achterhoofd houdt, kun je bepalen hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor een kunstwerk.

  1. Ga verder dan schilderijen

Wanneer je de ruimte mooier wilt maken met kunst, beperkt je dan niet tot schilderijen. Er zijn zoveel meer soorten kunst die je kunt gebruiken in je woning.  Je kunt bijvoorbeeld veel meer aan je muur hangen dan schilderijen. Denk bijvoorbeeld aan andere type objecten als manden, quilts, spiegels, antieke objecten, tapijten, sculpturen, enzovoort. Wees creatief, want dat is kunst ook.

Wanneer je op zoek bent naar dit type kunst, wordt dit in winkels vaak aangeduid als wanddecoratie. Op zoek naar andere woonaccessoires en wil je die snel in huis? Maar wees vooral zelf creatief met de dingen die je aan een muur kunt hangen en laat je niet beperken door hoe anderen het zien. Alles wat jij mooi vindt kun je in principe aan de muur hangen.

  1. Kies een kleurenpalet

De kleur van de kunst die je kiest is erg belangrijk voor het algehele effect van kunst in de ruimte. De kleuren dienen namelijk te werken met de andere kleuren in de ruimte. Het belangrijkste hierbij is dat je de muren achter het kunstwerk zo neutraal mogelijk zijn, zodat het kunstwerk goed tot zijn recht komt. Stel je eens voor dat je een donker kunstwerk aan een donkere kleur muur hangt; dan komt het kunstwerk totaal niet tot zijn recht.

  1. Stel de juiste sfeer

Welke sfeer wil je in je huis creëren? Je kunt kunst gebruiken om deze sfeer te zetten. Waar voel jij je fijn en abstracte kunst op kantoorcomfortabel bij?

Moderne kunst kan vaak abstract, levendig en energiek zijn. Realistische kunst kan ook gevoelens oproepen van droevigheid, zoals een schilderij van een rivier of een somber tafereel. Afbeeldingen van dieren kunnen juist afschrikken, met name voor vegetariërs.

Zorg dat je de kunst kiest die de juiste energie aan de ruimte toevoegt. Dit heeft alles te maken met de sfeer die het kunstwerk uitstraalt en de sfeer die je graag in de ruimte en je woning wilt creëren. Wat past dus bij jou als persoon?

  1. Weet waar je kunst kunt kopen

Je kunt natuurlijk naar de Ikea gaan om de grote grijze poster te kopen van New York, met een gele taxi op de voorgrond. Je kunt jezelf afvragen in hoeverre dit kunst is, omdat het weinig persoonlijks laat zien. Zoek je bijpassend meubels, kijk dan eens op Furn.nl. Van eettafelbank tot lectuurbak.

Ga juist op zoek naar mooie kunstwerken. Ga langs winkels en galerieën. Struin markten en vlooienmarkten af. Of ga op zoek naar opkomende kunstenaars van het type kunst dat jou erg aanspreekt.

Het is een geluk als je het juiste kunstwerk tegenkomt. Wanneer je het echter vindt, geeft het een fantastisch gevoel.

Het selecteren van de juiste kunstwerken voor in je huis is heel erg persoonlijk. Het doel is dat je een kunstwerk vindt dat in de ruimte past, met de juiste maten en kleuren. Dit is geen strikte regel. Natuurlijk zijn er veel uitzonderingen. Maar het biedt wel een houvast. Je moet echter altijd kunstwerken selecteren die jij mooi, geweldig, indrukwekkend en aantrekkelijk vindt.